Waarom honden cursussen?

Een hond is van oorsprong een roedeldier. Vanuit de ogen van een hond maakt de mens ook deel uit van de roedel. Binnen een roedel is een bepaalde rangorde. Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat een hond in het gezin onderaan de rangorde staat en jij en alle andere leden van het gezin hoger. Deze plek krijg je niet zomaar cadeau. Die moet je verdienen! De belangrijkste voorwaarden om een hogere plek te kunnen verdienen zijn “eerlijk” duidelijk” en “consequent” zijn naar de hond. Als je hoger in rangorde staat zal je hond graag bij je willen zijn en je respecteren. Dit is tevens de basis om een hond iets te leren. Het aanleren doen we op een positieve manier “goed gedrag wordt beloond”. Soms moet je je hond corrigeren bij ongewenst gedrag. Dit gebeurt in de natuur ook. Tijdens de cursus komen al deze aspecten uitgebreid aan bod. In de cursus worden er allerlei oefeningen aangeleerd. Het gaat uiteindelijk niet om de oefeningen maar om het “hoe” je een hond iets kunt aanleren. Je leert daarmee “eerlijk”, “duidelijk” en “consequent” te zijn. Als je dit allemaal een beetje doorhebt kun je thuis deze vaardigheden ook gebruiken waardoor je een leuke gezellige huishond hebt welke goed naar je luistert. Vind je het allemaal superleuk en wil je er een echte hobby van maken dan zijn er meer dan genoeg sporten (IGP, KNPV, Obedience, Agility, Jacht etc) welke je met je hond kunt gaan beoefenen..

Welke honden zijn welkom?

In principe zijn alle honden welkom. Ook de zogenaamde “hoog risico honden”. Daarbij is wel voorwaardelijk dat het baasje ook de baas is en de hond sociaal is. Wij bepalen of het verantwoord is. Veiligheid van medecursisten, honden en onze instructeurs staat voorop!

Hoe trainen we?

We trainen op een positieve manier. Goed gedrag wordt beloond met iets lekkers of een speeltje. Door op het juiste moment te belonen zal je hond zijn best gaan doen om nog een beloning te krijgen en het gewenste gedrag weer laten zien. Timing is hier uiterst belangrijk. Uiteraard moet de beloning wel een hoge emotionele waarde hebben. Je hond moet na elke beloning als het ware weer smeken om nog meer. Als je hond dat doet dan heb je de juiste beloning te pakken en zal het leerproces heel snel gaan. Of het nu een hondensnoepje, voer of een balletje is......je hond moet het geweldig vinden.  Nieuwsgierig hoe dit werkt? Schrijf je snel in…

Moet je thuis oefenen?

Tijdens de lessen leren we je hoe je een oefening kunt aanleren. Thuis moet jij het je hond gaan leren. Tijdens de les is er veel afleiding en zal de hond (zeker in begin) snel afgeleid zijn. Probeer thuis in het begin te oefenen in een rustige omgeving zonder afleiding waarbij je voldoende aandacht van je hond hebt. Zonder aandacht kun je je hond niets leren. Later als je hond de oefening beheerst kun je afleiding opzoeken. Bij het aanleren van een nieuwe oefening is het belangrijk dat je vaak herhaalt maar niet achter elkaar. Het is verstandiger om iedere dag 10 minuten te oefenen dan 1 keer per week 50 minuten aaneengesloten.

Wat heb je allemaal nodig tijdens de les?

  • Een hond :-)
  • Riem van maximaal 2 meter
  • Goede/stevige halsband
  • Snoepjes en speeltje (b.v. balletje).

Heb je dit allemaal niet (behalve uiteraard een hond)? Geen probleem.
Alles is bij ons te verkrijgen.

Kosten

Binnen HVH werken we met een strippenkaart. Elke kaart bevat 10 strippen en kost €125,-. Per les wordt er 1 strip afgeknipt. Kan je een keer niet, geen probleem, dan kost je dit ook geen les, idem wanneer onverhoopt de cursus een keer niet door kan gaan. In totaal heb je 20 weken om de 10 lessen te gebruiken.

Contact Hondencursus

Frank Coolen

frankhondenvriendenhelden@gmail.com

+31 6 22971699

Aanmelden voor de cursus

Inschrijfformulier cursus